s

eko kutak

 
 
OTPAD
 
    Riješiti problem otpada ne znači ukloniti ga, nego djelovati preventivno u sprečavanju njegovog nastajanja tj. probleme u korijenu rješavati, a ne onda kad se pojavi. To znači da je neophodna promjena ustaljenih navika i zamjena se novim korisnim metodama u zbrinjavanju.

    Izbjegavajmo nastajanje otpada gdje god je to moguće, npr. na neki od slijedećih način:
  • proizvodi koji se svakodnevno korist, trebaju biti sa što manje pakovanja,
  • izbjegavati dupla pakovanja (proizvodi bez pakovanja mogu bez problema promijeniti više vlasnika),
  • kupovati piće u povratnim bocama,
  • suvišna pakovanja ostaviti u trgovini,
  • kupovati proizvode sa manje ambalaže,
  • u trgovinu nositi vlastitu torbu,
  • ambalažni otpad sortirati,
  • organski otpad kompostirati,
  • pokvarene kućanske aparate popravljati.
    Ako već moramo koristiti ambalažu, potrebno je koristiti onu koja je ekološki prihvatljivija za okoliš, odnosno, lakše razgradiva. Na slijedećim slikama su preporučena, ekološka, kao i neekološka pakovanja:
 
ENERGIJA
 
    Toplotna energija - Uloga toplotno izolacijskih materijala je smanjenje toplotnih gubitaka, kao i troškova za energiju, te zaštita nosive konstrukcije zgrade od atmosferskih uticaja i njihovih posljedica (vlaga, smrzavanje nosive konstrukcije, pregrijavanje). Dobra toplotna izolacija ima uticaj i na kvalitetu stanovanja jer su unutarnje površine toplije, što doprinosi toplotnoj udobnosti stana, kuće, zgrade.
    Kvalitetno građena zgrada potroši 40 – 70% manje energije (energetski nezavisna 100%). Rezultat je kombinacija više faktora. Pri tome na termoizolaciju zidova, stropova i podova otpada oko 65%, a na prozore 18%.
 
    Električna energija - Najveći efekti smanjenja potrošnje električne energije u domaćinstvu postižu se istovremenim provođenjenjem razumne štednje i efikasnim korištenjem energije.
    To treba naučiti, a učenje počinje od najranijeg djetinjstva i traje tokom cijelog života. Ne treba zaboraviti - samodisciplina se također razvija i traje tokom cijelog života. Zato nije nikad kasno započeti s provođenjem mjera efikasnog korištenja električne energije u domaćinstvu. Rezultati se vrlo brzo osjete u obliku novčanih ušteda.
    Evo šta u domaćinstvu troši najviše električne energije: